- Kweekvleesmaker Meatable heeft 47 miljoen dollar aan nieuwe financiering opgehaald.
- Het Nederlandse bedrijf produceert kweekvlees met stamcellen.
- Het bedrijf hoopt dat het vlees in 2025 “voor een goede prijs” beschikbaar is voor de consument.
Het Nederlandse Meatable heeft 47 miljoen dollar opgehaald om de ontwikkeling en productie van kweekvlees uit te breiden. Speciaalchemieconcern DSM is een van de investeerders.
Met het geld wil Meatable onder meer kleinschalige productie opzetten op de Biotech Campus Delft. Het bedrijf hoopt dat het vlees in 2025 “voor een goede prijs” beschikbaar is voor de consument.
Naast DSM steekt ook onder meer voormalig directeur Rick Klausner van de Bill & Melissa Gates Foundation geld in Meatable. De nieuwste investering van 47 miljoen dollar brengt het totale bedrag dat sinds de oprichting in 2018 is geïnvesteerd op bijna 63 miljoen dollar.
“Met deze financiering geloven we dat we goed op weg zijn om onze eerste producten te vermarkten, om zo de wereldwijde honger naar vlees op een duurzame wijze te stillen”, aldus CEO en mede-oprichter Krijn de Nood.
Sinds in 2013 de Maastrichtse hoogleraar Mark Post de eerste hamburger van kunstmatig vlees presenteerde, werken er wereldwijd een handvol startups aan de productie van vlees in laboratoria, waarvan twee in Nederland.
Naast Meatable heb je ook Mosa Meat. Eerder dit jaar haalde dat bedrijf een investering van 10 miljoen dollar op, onder meer bij Just Eat Takeaway-oprichter Jitse Groen.
Meatable: kweekvlees van stamcellen uit de navelstreng
Meatable onderscheidt zich van concurrenten door de snelheid waarmee ze kweekvlees kan maken. Toen de huidige CEO De Nood in 2018 voor het eerst mede-oprichter van Meatable Daan Luining ontmoette en die de gepatenteerde OPTI-OX-technologie demonstreerde, was hij meteen overtuigd.
De Nood werkte destijds nog voor adviesbureau McKinsey waar hij bedrijven adviseerde hoe toevoerketens efficiënt ingericht kunnen worden. Maar hij besloot het roer om te gooien.
“In die technologie zag ik een ongelooflijk krachtige en elegante oplossing voor het schaalprobleem van kweekvlees. De manier waarop kweekvlees wordt gemaakt kan hiermee dramatisch worden vereenvoudigd”, legde De Nood eerder uit aan Business Insider. De OPTI-OX-technologie is ontwikkeld aan Cambridge en Stanford, twee van de beste universiteiten ter wereld.
Veel kweekvlees-startups halen de benodigde stamcellen uit weefsel van levende dieren. Meatable doet dit juist niet. Zij verkrijgen stamcellen uit de navelstreng. Dit is dezelfde manier waarop mensen stamcellen kunnen doneren uit navelstrengbloed na de geboorte van een kind. “Het is biologisch materiaal dat anders wordt weggegooid.”
Daarnaast heeft de kweekmethode van Meatable een ander voordeel. Er hoeft geen gebruik te worden gemaakt van kalfsserum dat wordt afgenomen van foetussen van zwangere koeien. Hiermee wordt dierenleed voorkomen.
Momenteel duurt het maanden om grote hoeveelheden spier- en vetweefsel te kweken, maar met de technologie van Meatable kunnen grote hoeveelheden cellen die nodig zijn in dagen worden gemaakt. “We kunnen deze cel zonder pijn bemachtigen van een echt dier. En omdat deze cel afkomstig is van een echt dier is het ook echt vlees, geen sterk bewerkte vervanger”, aldus De Nood.
Van stamcel naar kweekvlees
Het verkrijgen van de stamcellen is echter niet het moeilijkst. Het gaat erom dat ze uitgroeien tot de juiste soort cellen, de cellen die samen het weefsel vormen dat mensen eten als vlees.
“Een stamcel weet nog niet welk programma hij uit moet voeren”, zei hoofd technologie Daan Luining eerder tegen Business Insider. “Met onze technologie kunnen we het juiste programma op het juiste moment aanzetten.”
Zo kan Meatable ervoor zorgen dat de ene stamcel zich ontwikkelt tot vetcel en de andere tot spiercel, twee type cellen die in elk vleesproduct veel voorkomen.
Meatable richt zich momenteel op de ontwikkeling van varkens- en rundvlees. Volgens het bedrijf is de technologie toe te passen op elke diersoort. De Nood: "Om aan de wereldwijd groeiende vraag naar vlees te kunnen voldoen, hebben we baanbrekende oplossingen nodig."